onsdag 17 augusti 2011

Sommarprojektet går mot höst

På mer än ett sätt är sommaren i sin slutfas, inte minst vädermässigt. Nar jag tittar tillbaka på den del av sommaren som gått, är jag mer än nöjd. Förutom att sommarprojektet löpte på helt enligt planeringen, att barn och barnbarn kom på efterlängtade besök, så lyckades vi matcha aktiviteter med väder på ett optimalt sätt. Eller, kanske rättare sagt, var det fint, tog vi oss tid att bada och slappa, var det ostadigt gjorde vi annat som inte var så väderberoende. Kära L har till exempel målat några av alla hennes stolar. Sommaren har följdaktligen varit lika omväxlande som vädret.

Seglingsmässigt blev det inte någon långsegling, utan tre kortare segelturer på två till fyra dagar. För kära L blev det första besöket i Läsö Österby. Jag kan konstatera att hamnen utvecklats något fantastiskt, sedan första gången jag var där med skeppare Eriksson på 70-talet. Då i en Olsson 22:a. Hamnen har en tydlig inriktning mot barnfamiljer och "beachen" är otroligt fin. Det gäller dock att vara på hugget, om man ska ha en vettig liggplats, även om hjälpsamheten från hamnkapten höll hög klass.

Vi ska försöka få till någon helg till, innan det är dags för Stella att lämna böljan den blå, för den här säsongen. Vi har gjort den erfarenheten att efter hummerpremiären blir det ingen mer segling för vår del och då kan vi lika gärna ta upp henne.
 
Sommarprojektet har nu övergått i höstprojekt, det vill säga, allt som ska göras utomhus, av betydelse, är klart. Höstprojektet innebär färdigställande inuti, där de viktigaste delarna är isolering, väggar, klinkergolv, värme, vindslucka. Hinner jag ska det även målas, annars får det bli ett tidigt vårprojekt. Isolering och värme är viktigt, då kära L tänkt förvara blommor i det nya uterummet.
 
I trädgården ser vi nu frukterna av mycket slit, inte minst alla goa grönsaker som nu hamnar på bordet. Häromdagen åt vi säsongens första fisksoppa, med bland annat egen fänkål i. Tyvärr var det "köpefisk" i. I samband med att "boa" nu görs om ska även den utebelysning, som är planerad och förberedd, nu färdigställas. På så vis får sommarprojektet även möjlighet att sprida glädje i den mörka delen av året. Förutom belysning i gångstråk, är det belysning på trädäcket mellan örtagården och smultronstället. Belysningen är energisnåla LED-lampor, som ska monteras i däcket och lysa uppåt på stolpar och räcke.
 
De första förberedelserna för hummerfisket är gjorda, men mycket återstår och tyvärr lägger mitt arbete hinder i vägen för att vara med på premiär-racet, liksom förra året. Blir det som planerat, blir det samma fiskelag som förra året.

Den annars så härliga sommaren förmörkades den 22 juli, av det fruktansvärda dådet i Oslo och Utöya. Det lämnade säkert ingen oberörd - alla dessa ungdomar, så outsägligt tragiskt. Som ni ser har jag därför markerat min solidaritet och stöd, för arbetet mot den sortens hot mot vårt samhälle. Ett sådant samhääle, där sådant kan hända, vill ingen ha.

1 kommentar: