lördag 17 september 2011

Marin upplevelse

En morgon, för några dagar sedan, när vi var på väg till jobbet såg jag att ett par fartyg hade ankrat upp öster om Långesand. Ungefär där som kite-seglarna brukar hålla till. Man såg ankarlanternan på håll och jag blev nyfiken, men kunde inte se vad för sorts fartyg det var i det svaga morgonljuset. När vi var i höjd med Bagglebo såg jag att det var två av marinens fartyg, som sida vid sida låg för ankar, en bit ut från stranden. Jaha, en marin övning i skärgården tänkte jag då. Inte förrän ett par dagar senare klarnade det hela, då pappers-GP skrev om det hela. Trots närheten till u-båtsjakten hade det hela passerat i princip obemärkt. Att jag var bortrest en natt bidrog säkert. Nu har Marinen trappat ner det hela, enligt GP på nätet idag.

Tyvärr liknar den här jakten de som förekom på 80-talet. Det vill säga ett dyrt spektakel, trots att iakttagelsen varit trovärdig, enligt Marinen.

Det hela påminner mig om en "u-båtsjakt" som mitt gamla regemente deltog i, då det begav sig. Ett tjugotal värnpliktiga spanade över Gullmarens inlopp, efter u-båtar som rapporterats i området. De var på plats i flera dagar och fick under tiden regelbunden påfyllning av ved, mat och vatten. Inget särskilt hände. Detta var på vintern. Senare på våren ringde en upprörd dam och krävde att "någon ansvarig" omedelbart skulle infinna sig. Sagt och gjort. Väl där visade det sig att poststället de värnpliktiga hade valt var under en vacker hängpil. I änden på varje kvist som hängde ner var det nu en snidad snopp. Ledan hade lett till lite förströelse under vaktpassen. Nu har vi inga värnpliktiga längre så man får anta att sådant inte längre händer.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar