måndag 3 oktober 2011

Allt var förberett för hummerfisket

I år hade jag lagt lite mer tid på att skaffa agn till hummerfisket. Såväl laxhuvuden som makrill har saltats. Några kilo horngädda och som grädde på moset - laxöring, har också fått ligga till sig. Kuberna var kontrollerade, välerna nymärkta. Ja, allt var klart, helt enkelt. Utom ett par småsaker. Kabeln till plottern/ekolodet visade sig ha gjort sitt och när vädrets makter inte var på vår sida, så såg det lite hopplöst ut på fredagen.
Sikten var sådär
Bäst som vi stod där och övervägde alternativen, kom Pelle förbicyklandes. Han hade tipsat om ett fångsställe och jag frågade om hans åsikt. Var det möjligt att gå dit, utan ekolod och plotter? Pelle har varit yrkesfiskare i många år och var då skeppare på en 70 fots trålare och är sedan åtskilliga år befälhavare på färjerederiet, alltså våra gula färjor. Hans reaktion på frågan var talande. Jag blev, mer eller mindre, förbjuden att lämna land, fast han inte sa just det ordet. Efter en del prat fram och åter, erbjöd sig Pelle att köra ut oss i sin båt, som är en sjöduglig snipa av fisketyp, utrustad med "allt".

Efter en kort betänketid tackade jag ja till detta. Alternativet var ju att hummertinorna fick ligga på land en vecka till. Sagt och gjort, alltså. Tinorna blev burna i land igen, Pelle körde över sin båt och vi lastade om dem till denna. Sedan bar det av. Vi kom inte särskilt långt, förrän alla referenspunkter försvann. Bara något tiotal meter från land, försvann landkonturerna och man kunde endast skymta delar av hus, vilket i princip gjorde det omöjligt att navigera. På däck höll några utsikt, medan Pelle och jag övervakade radar och plotter.
Pelles fiskebåt
När vi närmade oss Burö färjeläge såg vi på radarn att färjan började lägga ut. Pelle greppade genast WHF:en och anropade. "Är det du Pelle?" En kort konversation följde och avslutades med att skepparen på färjan sa att han skulle ligga still, så vi kunde passera tryggt. Väl framme i det tänkta fångstområdet fick jag en kort utbildning i hur ekolodet används. Jag som trodde jag kunde detta! Nu vet jag bättre. Fem kuber kom i sjön, utan att komma i allt för stor konflikt med andras väler. Vi anträdde hemfärden och vid "gröna pricken", norr om Burö, såg vi på radarn att en båt snabbt närmade sig akterifrån. Vi var förvarnade och spanade, de fick nästan en chock. De passerade oss ändå med rätt hög fart, för att strax därpå nästan stanna. Vi hörde hur de tutade och antog att de fått syn på färjan. Därefter gick deras båt i mera måttlig fart, vilket vi glatt konstaterade på radarn.

Resten av färden gick utan problem. Jag är normalt sett en rätt så försiktig person och har på alla år i segelbåt endast seglat i så tät dimma en gång, i innerskärgård, och den gången blev vi fullständigt tagna på sängen. Ändå övervägde jag att gå med lillbåten. Det kommer jag aldrig att göra, efter denna lektion.

Hur gick fisket? Det blev ingen hummer vid första draget, men väl tre fina krabbor, som "Lunkan" fick med sig hem. Tinorna agnades om och fick ligga kvar. Bättre lycka nästa gång.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar