lördag 31 december 2011

Kreativitet och framtidstro

För ett tag sedan läste jag att Hönö Hotell åter bytt ägare. Det är ett slitsamt jobb att få en sådan rörelse att gå runt. De senaste ägarna ändrade konceptet och drev en av de populärare restaurangerna i Klova, parallellt med hotellverksamheten. Det verkar ändå som om framgången uteblivit. Nu tar nya ägare vid.

I Utvecklingsplanen för Hälsö hamnar innebar förslagen bland annat att ett konferenshotell, eller liknande verksamhet, skulle etableras här. Samtidigt planerades ett liknande på andra sidan Tjolmenbron, det vill säga alldeles intill Hälsö. På Björkö och Källö Knippla finns också likartade verksamhetr redan etablerade. Det är sannerligen tuffa utmaningar. Kanske mera framgångsrikt med en verksamhet i lite mer begränsad skala?

Ända sedan hamncaféet i Hälsö hamn bytte ägare, för snart ett år sedan,  har jag varit nyfiken på hur det skulle gå. Efter en mindre ombyggnad och med ny interiör, drog Hälsöbon Eva Andrén igång Hälsö Café och Interiör. När jag kliver in i caféet möter jag en hel drös med Hälsöbor, som är på väg ut. Det har varit traditionsenligt "elvakaffe" hos Eva. Det är det varje fredag för en skara trogna besökare, som på detta sätt får en anledning till en stunds social samvaro.

Vid en snabb titt utifrån skiljer sig inte affärsidén så mycket från de tidigare innehavarnas, som också kompletterade caféet med inredningsprodukter. Det räcker dock att komma in i caféet idag, för att se att det är en rätt stor skillnad på såväl café, som på resten av sortimentet. Den största skillnaden är kanske att det är ett betydligt större sortiment. I caféet kan du äta en lättare måltid och Eva ordnar evenemang för upp till 24 personer, vid beställning. Det kräver naturligtvis en flexibel inredning, men det har Eva ordnat. Eva lägger stor vikt vid att använda förstklassiga produkter. Fairtrade, där det är möjligt, närproducerat och hemlagat, så långt det är möjligt.

Cafédelen kan enkelt arrangeras om från café till sittning vid långbord
Eva är kreativ och har många idéer om hur hennes verksamhet kan utvecklas. Men det får ta tid och utvecklas i takt med lönsamheten. Högt upp på önskelistan finns ett vidbyggt uterum, som kan användas året runt. Bra på flera sätt, då man både kommer närmare inpå hamnen och får väderskydd. Det skulle nog gästbåtarnas besättningar gilla.

Även inredningssortimentet skiljer sig en hel del. Framförallt är det nya produkter och mindre saker, som är lättare att ta med direkt.
Här finns något för envar
I Evas koncept ingår även att ha speciella sittningar. Hon har exempelvis haft soppkvällar på torsdagarna i höst och en rad aktiviteter under advent. Vi diskuterade lite kring att lillskolan och hamnföreningens lokal, som bägge ligger i närheten, skulle kunnat vara bra komplement. Tyvärr kräver bägge lokalerna i så fall lite upprustning, så det får anses höra till framtidsidéerna.

Som Hälsöbo är det roligt att se att det finns personer, som med kreativitet och framtidstro är beredda att satsa för ett trevligare Hälsö. Eva är, så här långt, nöjd med hur verksamheten utvecklats, men konstaterar också att det krävs en hel del, såväl investeringar som arbete, för att bygga upp företaget.
En Hälsöbo är intresserad av marmeladen Eva har på hyllan
Är det så att ni har vägarna förbi, tycker jag att ni ska stanna till, koppla av och njut av något Eva kan servera. Öppettider, vägbeskrivning och mer information hittar du på hemsidan http://www.halsocafeointerior.se/

0 kommentarer:

Skicka en kommentar