måndag 18 april 2011

Ny kamera

Idag tog jag, efter långt övervägande, steget till en systemkamera. För ett år sedan köpte jag en ny kompaktkamera och redan då fanns tankarna om en systemkamera, men min vana att nästan jämnt ha kameran på mig gjorde att jag tvekade. Inte kan man gå omkring med ett sådant schabrak som en systemkamera, tänkte jag då. Så det blev en liten nätt, men bra, kamera.

Efter ett tag kom funderingarna ändå tillbaka. Jag har haft systemkameror förut, så det var inte steget i sig, utan frågan om jag verkligen ville ha en. Behöver jag en? Fotografering är minst lika mycket kreativitet, tajming och känsla, som dyra kamerahus och fin optik. Till slut bestämde jag mig. Jag tycker att jag fotograferar så mycket att man nog kan kalla det en hobby och en hobby kan få kosta lite grand.

Det blev en ny kamera, men modellen har ett par år på nacken, så jag gjorde ett fynd, tycker jag. En Nikon D90. Klassen bättre än instegsmodellerna, kanske två. Till den köpte jag ett zoomobjektiv som täcker upp de flesta behov. Med det objektivet har jag ungefär samma zoom som med kompaktkameran, men prestanda är ju i en annan klass.
Första bilden med nya kameran
 De första bilderna blev OK, men jag har ingen större kunskap om kameran ännu, så potentialen är stor. Just detta motiv finns på en bild jag tog för ett par dagar sedan och ljusförhållandena är nästan identiska. Jämför gärna. Kommentera gärna :-)

2 kommentarer:

  1. Det var lite blåstick i den gamla bilden, denna är mkt bättre. Bra att du har en Nikon, det har vi med. en stor skillnad med bilderna du tar nu är att du kan göra underverk i photoshop med RAW-filerna.

    SvaraRadera
  2. Tack för feed back, David. Jag är ingen PS-användare, tyvärr. Har aldrig roats av efterbehandling av bilder, men vem vet. Du kan ta med lap toppen och visa ngn gång, kanske

    SvaraRadera