lördag 18 december 2010

Grisfabriken

De senaste 15 åren eller så har vi gjort marsipangrisar till jul. Det började när kära L arbetade med produktutveckling på Bakels och fick gå en kurs på Odense marcipan. Vi har även gjort grisar tillsammans med arbetskamrater inför julen. Naturligvis gör vi Mozartkulor och annat smarrigt också, men grisfabriken har liksom blivit benämningen på aktiviteten.

De flesta som aldrig gjort en marsipangris tidigare tycker att det verkar svårt, men det kanske inte är så svårt som man kan tro. Följ de här enkla anvisningarna så ska du se att det blir fina grisar.
Steg 1: forma en något konisk cylinder genom att rulla c:a 250 g marsipan mellan handflatorna tills den blir slät och fin

Steg 2: platta till trynet och gör munnen med en vass kniv. Gör näsborrarna med något spetsigt. Det finns verktyg att köpa, men en vanlig kniv och en grillpinne funkar.

Steg 3: Dags för öronen. Gör först en liten slät kula och rulla den därefter till en korv. Dela den på mitten och gör kulor igen. De bör vara ungefär som en ärta i storlek. Pressa ut den i handen till en liten pannkaka och forma den som ett öra genom att nypa ihop pannkakan i ena sidan. Öva så blir det bra. Gör hål där du ska sätta öronen och tryck ner öronen på plats. Använd något trubbigt att knåda till öronen med så sitter de bättre.
Steg 4: tryck till ett par ögonhålor med tummen och tryck fast grisögon. De finns att köpa i affären och brukar stå bland bageriprylarna. Våra heter Dr Oetker silverkulor. Avsluta trynjobbet med att snitta lite på ovansidan, som på bilden. Det blir snyggt.
Steg 5: Gör skåran i baken med grillpinnen och stick ett hål upptill, för knorren. Gör knorren som du gjorde öronen - först en kula, sedan en korv, som du låter bli spetsig i änden. Peta ner den trubbiga änden i hålet och knåda fast den. Lägg sedan korven i en snygg knorr uppe på grisryggen. Gör även "benen" på sidorna med hjälp av grillpinnen, genom att göra markeringar för fram och bakbenen.
Steg 6: sista momentet är att göra så grisen blir "bajsig" i baken. Värm blockchoklad i vattenbad eller i micron. Doppa grisrumpan i chockladen och skrapa av överflödet mot tallrikskanten. Låt den stå en stund på smörgåspapper. Dags för det röda äpplet, som får bli pricken över i. Enklast om man har röd marsipan, annars kan man färga med karamellfärg. Varför bara grisar? Lillbettan gjorde en kamel.
Vi brukar göra "Mozartlimpor" istället för kulor. Praktiskt att skära av en lagom stor bit. Med barnen kan man göra alla möjliga olika figurer. Det brukar bli lite bläckfiskar, tomtenissar, sköldpaddor m. m. Ännu roligare om man färgar in marsipanen i fler färger.
I vår familj har vi alltid ris à la Malta, med en mandel i, på julbordet. Den som får mandeln får en mandelgåva, som brukar vara en extra fin gris. Prova gärna en skiva av grisen tillsammans med en rökig dryck ;-)

GOD JUL!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar