onsdag 17 mars 2010

Livet på färjan

Färjeleden mellan Lilla Varholmen och Hönö Pinan är kommunens livsnerv. Den är en institution. Eftersom det stora flertalet yrkesverksamma utpendlar från kommunen är färjan en existentiell förutsättning för Öckerö kommun. Inpendlingen är bara en tiondel av utpendlingen. Dagligen forslas mellan tre och fyratusen fordon över sundet.

Under rusningstimmarna går färjan i skytteltrafik och färjar c:a 80 fordon på varje färja. Överfarten tar ungefär 15 minuter och med väntetid på i genomsnitt fem minuter så är denna dagliga överfärd en ansenlig del av restiden för det stora flertalet pendlare. Vad gör man då i bilarna under överfarten?

På morgonen kan man iakta damer som sminkar sig, en del mycket omfattande, men effektivt. Några äter sin frukost och en del nöjer sig med att läsa tidningen. Några har förmodligen vaknat för tidigt och passar på att få några minuters extra sömn. Vi nöjer oss i regel med att läsa tidningen och dricka klart vårt morgonthe, som vi har i thermosmuggar. Ibland, när vi vill sova extra länge, eller behöver gå upp extra tidigt, har vi smörgåsar med oss och äter dessa på färjan. Det kan faktiskt vara rätt trevligt med en picnic och på vintern när vi gosar in oss i plädarna till och med lite mysigt. Då går en kvart fort.

På eftermiddagarna är det vanligt att man hälsar på hos varandra, i bilarna. Något som vi som inflyttade öbor anammat. I ett ö-samhälle, där man vuxit upp tillsammans och väldigt stor andel bor kvar som vuxna, känner man "alla", vilket innebär att det finns alltid någon man känner i bilen intill och kan kila över till i några minuter. På eftermiddagarna är det också vanligt att romanerna kommer fram, eller att man passar på att ringa. Det gör kära L ofta. Personligen läser och skriver jag i regel även ett par mail. Hellre komma iväg några minuter tidigare från jobbet och utnyttja tiden i kön och på färjan för detta.

Vad anser öborna om sin färja?

Två gånger har vi gått till folkomröstning i kommunen om att ersätta färjorna med bro. Bägge gångerna har 2/3 ansett att färjan är att föredra. I grundskolans val, som genomfördes samtidigt med den senaste folkomröstningen var 3/4 för färja! Färjan är en viktig del av ö-livet och kulturen här. Så viktig att en av bromotståndarna i den debatt som föregick omröstningen hävdade att det finns en homo insularis, en ö-människa, med speciella egenskaper, vilka skulle gå förlorade med en bro. Det får vi kanske aldrig veta, men nog är det speciellt att färja.

Fakta om färjorna, tidtabeller och Färjerederiet hittar du på www.farjerederiet.se

0 kommentarer:

Skicka en kommentar