söndag 23 januari 2011

En utmaning

En gång i tiden var jag rökare. En dag i augusti 1992 kom jag till insikt om att den cig jag just satt och rökte fick bli min sista. Beslutet hade under en tid mognat och nu var det dags. Jag har inte haft ett enda återfall. Jag bara bestämde att detta fick bli sista cigaretten och så blev det.

Nu är jag i en liknande situation, men till skillnad från rökningen, som gick att sluta tvärt, handlar det om en rätt långsam process. Jag väger alldeles för mycket för att det ska vara hälsosamt. Inte minst har jag med ökad ålder fått lite problem med höfter och knän. Eller är det med ökad vikt? Kanske både ock. Jag bestämde mig för två veckor sedan för att nu får det vara nog! Funderade lite över ett smart mål och kom fram till följande:

Jag ska tillbaka till den vikt jag hade för exakt 20 år sedan, det vill säga 68 kg. Jag minns det som en väldigt optimal kroppsbyggnad/vikt. Nu i början blir det svårt med några utmaningar när det gäller motionen, så det tar jag för sig.
Här är jag utan kulmage. En bild i tiden, Högvaktens existens är hotad.
Jag tänker nå det målet rätt så snabbt och jag har inga distraherande delmål. Jag har ju inte hela livet på mig och ju förr jag kommer ner på hälsosammare vikter, ju bättre kommer jag att må. Målet ska vara nått om 17 veckor från det jag startade, det vill säga 8:e maj. Det är rätt tufft, för jag startade på 85 kg, med all den goda julmaten i buken och då är det är astronomiskt långt till 68 kg. Bryter man ner det på vecka så innebär det en viktminskning med cirka 0.8 kg/vecka och det låter lite roligare. Det är ju bara drygt ett hekto om dagen!

För att nå dit på den tiden får jag äta runt 1 200 - 1400 kcal/dag. Minsta slarv så går det åt fanders. För att räkna ut detta har jag använt en app i min iPhone som passande nog heter ShapeUp, men man kan också göra samma sak på webben. Det är där jag hämtat diagrammet nedan.

Varför skriver jag detta i bloggen? En sådan privatsak? Jo, jag tänker som så att lite press kan aldrig skada, så jag kommer att hålla er uppdaterade under resan. De första två veckorna har jag ingen tilltro till, eftersom jag varit sjuk, men vågen står just nu på -3.5 kg sedan toppnoteringen och -2.0 kg sedan kampen började. Gott så, men vi får väl se när jag repat mig från influensan.

Resultat efter två veckor. Totalt sedan "toppnoteringen" är det nu -3.5 kg

Jo, en sak till: sedan gäller det att hålla matchvikten.

2 kommentarer:

  1. Det skall bli spännande att följa detta :-)

    Må kilona rasa
    ///Henrik och Hedvig

    SvaraRadera
  2. Lite kaxigt, enligt en kompis med erfarenhet, men, men. Vi får se. Tack för lyckönskningen

    SvaraRadera