lördag 13 mars 2010

Vårkänslor

När vi vaknade var det spännande att se om vi hade fått vatten i kranarna igen, men det var fortfarande sin. På Öckerö hemsida fanns inget hopp om snar åtgärd heller så det är bara att snåla på vattnet, men till fika måste det alltid räcka. Efter att bror och svägerska hade fikat hos oss så stack vi ut på vårpromenad i det härliga vädret.

Jag har ju nämt "vår" fyr så många gånger att det kanske krävs en liten utvikning. Hälsö har två fyrar: Hälsö nedre, som ligger på hôvvet, där vi bor. Vi bor på Fyrvägen så det är inte så långsökt att det finns en fyr här. Den andra fyren heter följdakligen Hälsö övre och ligger på Stuvö. Av namnen kan man förstå att det är ensfyrar och enslinjen sträcker sig genom Kalvsund, ända ner i Rivö fjord.
Hälsö övre sedd från söder

Eftersom sundet mellan Hälsö och Stuvö sedan länge är igenlagt så är Stuvö i praktiken bara ett platsnamn. Det igenfyllda sundet härbärgerar bland annat Hälsös stolthet - fotbollsplanen och Hälsö Bollklubbs klubbstuga. På Stuvös nordsida ligger färjeläget för nordöarna. Konstigt nog heter färjeläget Burö, trots att det ligger på Stuvö. Burö är skilt från Stuvö med ett tjugo meter brett sund, men det ligger tveklöst på Stuvö. På bilden ser man färjan Linda på väg från Hôppeln till Burö.
När vi gick slingan runt Stuvö såg vi gott om edor, eller ejder som de heter på svenska. Ett vårtecken om något. Minns ni musselskalen jag såg på isen? Idag fick jag lära mig att ejdern slår med näbbet, väldigt snabbt, liksom vibrerande, och då öppnar sig musslan och middagen ligger serverad. På bilden med den vilande anden ser man en massa musselskal som troligtvis öppnats på det sättet, av ejdern.
Isen i sundet bildar på några ställen isrosor. Jag har sett bilder på väldigt vackra, skulpturala sådana. De man såg här var inte så jättesnygga, men beskriver ändå ett intressant naturfenomen.
Andra blommor var desto vackrare. Här sitter kära L och tittar ut över sundet. På uddarna utmed sundet finns flera tomtningar som användes som tillfälliga boställen under sillperioderna. Tomtningar gjordes genom att man byggde upp en fyrkant, eller rektangel, av sten man samlade samman. Stenmuren täcktes vanligtvis över med segel från skutorna och man övernattade i dessa enkla hus under sina fisketurer, medan sillgarnen låg i. Vi letade efter några, där vi vet att de ska finnas, men det är fortfarande för mycket snö. Det får bli ett senare projekt.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar