söndag 15 augusti 2010

Någonting stort händer Hälsö

För flera år sedan, i samband med att Petters varv upphörde med sin verksamhet, presenterades skisser på hur Kwia skulle utvecklas. Incitamentet var att Benholm, nuvarande ägare av Petters varv, ville ombilda varvets industrimark till tomtmark och bygga lägenheter på varvsområdet. Ja, lite som Eriksberg och Lindholmen. Naturligtvis i vårt eget blygsama format, men ändå.  För att detta ska vara möjligt måste området detaljplanläggas och Samhällsbyggnadsförvaltningen ville då även deltaljplanlägga resten av Kwia, bland annat området i södra delen av hamnen som ligger mycket nära Anneborg. En del var spännande, men en del direkt dumt och det skapade upprorsstämning i samhället. Särskilt på hôvvet, där vi bor. Politikerna försvarade sig med att det bara var skisser, som det inte var meningen att vi skulle sett (!). Det var också en dam på besök på Hälsö vänners årsmöte, i samma veva, och presenterade ett helt galet förslag. Hon ville få bygga två hus på vår badholme - Bastholmen - med bryggor, där båtar kunde lägga till för att köpa (hör och häpna) musselskal som hon skulle slipa och måla på. Husen skulle vara en kombination av butik och bostad. Inte svårt att inse att, när det visat sig omöjligt att sälja musselskalen, det var lika bra att göra hela huset till bostad och vips, så har man ett hus med egen brygga i absolut bästa läge. Voila!

Nu har kunngörelsen publicerats i fredagens GP och från och med i morgon finns det publika utställningar på kommunens hemsida, biblioteket, kommunhuset och även i vår affär. Gissa om vi ska kolla in.
Kungörelse i GP

3 kommentarer:

 1. Tydligen en hel del kvar som är "direkt dumt".
  Hur tänker man när man planerar en parkering och båtuppställning långt från hamnen på ett ställe som översvämmas både vår och höst?
  Regler för småbåtshamnar kräver spolplattor som tar hand om gifter från bottenfärger.
  Med en uppställning på föreslagen plats där båtägare skrapar och målar sin båtar har vi snart förorenat de så viktiga grunda vikarna väster om ön.
  Vill man anlägga en båthamn i kwia är en naturlig uppställningsplats gamla varvsområdet.

  SvaraRadera
 2. Håller med!
  Låt båtarna stanna vid vattnet och bygg bostäder nära natur och bad på Stuvö.

  SvaraRadera
 3. Jag tror iofs att detta är arkitekternas förslag och att det inte i alla delar är utrett av tjänstemännen. Vad jag vet kan man inte torrsätta alla båtar i Stuvö hamn (ens om den hamnföreningen går med på det), vilket innebär att de ska transporteras dit från Hälsö hamn. Detta innebär att anläggningen för torrsättning måste vara kvar där. Och vilket omak att köra alla båtar till Stuvö!

  SvaraRadera