tisdag 31 augusti 2010

Runt Anneborg

Jag brukar ta en liten tur, när jag kommer hem från mitt arbete. Det har blivit något av en vana, en "landning" i stillheten, efter dagens stress. Ibland blir den bara runt huset. Jag tänkte ni skulle slå följe med mig på sådan runda.

Vid hörnet, där vi ställer bilen, ligger berget så ytligt att det inte finns någon dränering. Stupröret slutar en bit från marken och det blir därför ett lite fuktigare klimat där och murrevan trivs fint.
Murrevan är söt med sina små blålila blommor
På väg upp mellan huset och boa passerar man en rabatt med kantnepeta, eller kattmynta, som den också kallas. Den blir intensivt blå, när den är i sin praktblomning. Nyper man av blommorna innan den blommat ut kan man få den att blomma om. Då kommer det nya blommer efter ungefär tre veckor.

Pergolan "vaktas" av hortensior. Ännu så länge är de rätt små, men de växer bra och kommer säkert att bli ståtliga.
Denna stolta växt blev plåtad av turister för ett tag sedan
Innanför pergolan breder örtagården ut sig (hette det inte köksträdgård förr?). Förra året sådde vi mangåld, som blev en riktig succé. I år har vi testat med gurka på friland och faktiskt fått några stycken praktexemplar, liksom zuchini. Vi har lite potatis, för sillens och nubbens skull. Sockerärtor och vaxbönor finns också, liksom rabarber. Dessutom de vanligaste örterna. Mynta har blivit en favorit för kära L, som gör te av det på kvällarna.
Mangold finns med röda, gula och vita stjälkar. Den växer snabbare än vi äter den.
Nedanför den örtagården breder stenpartiets mångfald ut sig. Här är det brokigt och det blommar från vår till sena hösten. Nu börjar sensommarblomningen, med dahlior i olika nyanser.
I framkanten växer fetknoppar, backtimjan och gräs. Baktill har vi liljor, jättedaggkåpa och dahlior, några rosor och tokar.
Jag har böjt till lite armeringsnät som tjänstgör som stöd, lite här och där. På bilden nedan ser ni hur vita och röda dahlior börjat blommningen.
Pinocchiorosen har hamnat bakom några dahlior
Nedanför stenpartiet har vi gräs och ut mot gatan en rabatt med rosa rosor och lavendel. Där skördar kära L lavendelblommorna hon använder i lavendelkakorna, som ni kanske läst om tidigare?
Rosor är ju så sköna! Färgen och doften från lavendeln går inte av för hackor heller
När man svänger runt huset, vid glasverandan, kan man njuta av stockrosen. På vintern står julrosorna här, men än så länge blommar stockrosen fint.
Stockrosen är tvåårig och nya måste sås varje år. Vi tar själva fröer och får ibland av vänner
Så kan den lilla rundan runt huset se ut. Efter den är man vanligtvis inspirerad att byta om för lite trädgårdsarbete.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar